Medycyna News

Papryka chili i marihuana a zaburzenia jelitowe. Najnowsze badania

Papryka chili i marihuana a zaburzenia jelitowe. Najnowsze badania 17 czerwca 2020Leave a comment
Papryczki chili na targu

Pacjenci, mający specjalne potrzeby dietetyczne lub cierpiący na choroby jelit czy trzustki, często odczuwają ogromny ból. Niejednokrotnie czują się też nad wyraz sfrustrowani. Znalezienie odpowiedzi na to, jak uspokoić odpowiedź immunologiczną jelit, może umożliwić opracowanie sposoby leczenia chorób i zaburzeń żołądkowych. Okazuje się, że papryka chili oraz konopie indyjskie mogą być elementami, odgrywającymi ważną rolę w tym procesie.

  • Grupa badawcza z UConn przeprowadziła eksperyment z wykorzystaniem kapsaicyny i anandamidu.
  • Wyniki są zadziwiające. Anandamid oraz inne kannabinoidy mogą okazać się użyteczne w procesie leczenia niektórych zaburzeń żołądka, trzustki, czy jelit.
  • Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym amerykańskiej PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dostarcza cennych informacji o związku systemu nerwowego z utrzymaniem tolerancji immunologicznej w jelitach.

Chili i konopie: co mają wspólnego?

Nie pomyślałbyś pewnie, że papryczki chili i konopie mają ze sobą wiele wspólnego? Naukowcy odkryli, że substancja chemiczna, która nadaje papryce chili właściwości rozgrzewające, pobudza receptor w jelitach, który odpowiedzialny jest za wytwarzanie związku chemicznego, zwanego anandamidem.

Jest to naturalny kannabinoid, podobny do tych występujących w konopiach indyjskich. Różnica jest taka, że anandamid wytwarzany jest przez nasz organizm.

Młoda kobieta pracująca w laboratorium
Naukowcy odkryli, że substancja chemiczna, która nadaje papryce chili właściwości rozgrzewające, pobudza receptor w jelitach

Badanie dotyczące ostrej papryczki

Ostatnie badanie, opublikowane w czasopiśmie naukowym PNAS dostarcza informacji o związku systemu nerwowego z utrzymaniem tolerancji immunologicznej w jelitach, która jest jedną z najbardziej podstawowych właściwości układu odpornościowego.

Konopie - wszystko mnie w nich zaskakuje! A najbardziej fakt, że nawet palenie odeszło do lamusa. Teraz na "topie" jest waporyzacja - zatem jeśli zdarza Ci się palić, to zobacz, jak konsumuje się zioła w XXI wieku. A jeśli nie, to wróćmy do tematu...

Innymi słowy, układ nerwowy jest odpowiedzialny nie tylko za wykrywanie egzogennych kannabinoidów (takich jak w konopiach indyjskich) i endokannabinoidów (wytwarzanych w ludzkim organizmie). Układ nerwowy odgrywa także istotną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit.

Wysoka temperatura a odporność

Wcześniejsze eksperymenty wykazały, że komórki układu odpornościowego stają się silnie aktywne po wystawieniu na działanie wysokich temperatur. To znaczy, że zaczynają działać i wykonywać swoją pracę. Badania wykazały, że podczas gorączki, komórki odpornościowe zaczynają lepiej funkcjonować, ale dlaczego?

Jeśli fizycznie wysoka temperatura aktywuje komórki odpornościowe, to czy związki chemiczne, które powodują, że papryka chili ma działanie rozgrzewające, robią to samo?

Pobierz darmowego eBooka "Kondukcja, konwekcja, a może hybryda?" i dowiedz się jaki waporyzator sprawdzi się najlepiej dla Ciebie.

* pola wymagane
Klikając "pobierz eBooka" zgadzasz się na otrzymywanie ode mnie wiadomości na podany adres oraz na bezpieczne przetwarzanie Twoich danych osobowych przez High Experts sp. z o.o.. zgodnie z Polityką Prywatności.


okładka ebooka

Działanie kapsaicyny w chili

Wystarczy zaledwie dotknąć papryczką chili ust, a mózg zacznie wyczuwać jej ciepło. Wynika to z tego, że papryczki chili zawierają „ostry” związek chemiczny, znany jako kapsaicyna. Oddziałuje on na receptor, który z kolei pobudza układ nerwowy, a ten przekazuje sygnał do mózgu informując o zarejestrowanej, podwyższonej temperaturze.

Kapsaicyna i cukrzyca

Aby odpowiedzieć na nurtujące ich pytania, grupa badaczy z University of Connecticut (amerykańska uczelnia publiczna znajdująca się w Storrs, w stanie Connecticut) pod kierownictwem Pramoda Srivastava, profesora wydziału immunologii i medycyny w UConn, przeprowadziła badanie.

Karmili kapsaicyną myszy chorujące na cukrzycę typu 1. Cukrzyca typu 1, podobnie jak inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak na przykład zespół jelita drażliwego, wynika z autoimmunologicznego stanu zapalnego.

Wpływ kapsaicyny na cukrzycę

Jako, że ciepło i kapsaicyna mają tendencję do zwiększania aktywności komórek układu odpornościowego, u myszy karmionych kapsaicyną cukrzyca powinna się nasilić. Stało się jednak odwrotnie. Kapsaicyna nie zwiększyła aktywności komórek odpornościowych w jelitach myszy, a uspokoiła je.

Stan zapalny w jelitach osłabił się. Co zaskakujące, myszy karmione kapsaicyną zostały z cukrzycy wyleczone. Związek chemiczny wydawał się stymulować naturalną produkcję anandamidu w ich ciałach.

Kannabinoid i odporność

Anandamid, endogenny kannabinoid, odpowiada za kontrolowanie apetytu i równowagi energetycznej poprzez zaangażowanie jelitowego układu nerwowego za pośrednictwem receptorów kannabinoidowych. Naukowcy zauważyli, że anandamid rzeczywiście pomógł uspokoić komórki układu odpornościowego w jelitach myszy. Wyniki te dają nadzieję, że anandamid może ostatecznie pomóc w utrzymaniu odporności immunologicznej w jelitach ludzkich.

Czerwone papryczki chili
Wyniki dają nadzieję, że anandamid może ostatecznie pomóc w utrzymaniu odporności immunologicznej w jelitach ludzkich.

Zależność pomiędzy układem odpornościowym a nerwowym

Egzogenne kannabinoidy, takie jak te znajdujące się w konopiach indyjskich, odbierane są poprzez receptory układu kannabinoidowego. Z kolei endogenne kannabinoidy (endokannabinoidy), takie jak anandamid, działają poprzez te same receptory. Wyniki te unaoczniają istotną zależność pomiędzy układem odpornościowym a układem nerwowym.

„Ta zależność pomaga wyobrazić sobie, w jaki sposób układ odpornościowy i mózg komunikują się między sobą. Dzielą wspólny język, a anandamid jest ich łącznikiem”- powiedział prof. Pramod Srivastava.

Co wiadomo?

Profesor Srivastava i jego zespół badawczy nie są jednak pewni, jak i dlaczego anandamid przekazuje informacje między układem odpornościowym a mózgiem. Odkryli jednak, jak leczy jelito. Podawanie doustne anandamidu wykazuje podobne wyniki jak przy konsumpcji kapsaicyny.

Jak działa nasz układ trawienny?

Układ odpornościowy w jelitach toleruje obce substancje i toksyny, w przeciwieństwie do reszty naszego organizmu, który je wyszukuje i niszczy. Żołądek, który jest odpowiedzialny za zaopatrywanie naszego ciała w energię, nie może sobie pozwolić na dyskryminację i przyjmuje obce substancje w formie jedzenia.

Problem pojawia się, kiedy układ odpornościowy jelit zaczyna zachowywać się bardziej jak reszta organizmu. Prowadzi to do stanów zapalnych, a układ odpornościowy w jelitach zaczyna sam siebie atakować, powodując choroby.

Oddziaływanie na receptory

Badanie UConn wykazało, że anandamid i receptor kannabinoidowy typu 2 (CB2), na który związek chemiczny oddziałuje, uczestniczą w regulacji tolerancji immunologicznej w jelitach i trzustce. Przyczyniają się do tego procesu pobudzając specjalny rodzaj komórek odpornościowych, receptor CX3CR1.

Pod mikroskopem

Zespół badawczy dokładnie przyjrzał się temu, co działo się na poziomie molekularnym. Zauważono wtedy, że kapsaicyna ma efekt podobny do działania anandamidu. Działanie kapsaicyny wiąże się z receptorem waniloidowym TRPV1. Ten znajduje się w wyspecjalizowanych komórkach w przewodzie pokarmowym.

Kiedy dochodzi do kontaktu kapsaicyny z TRPV1, receptor porusza komórki do wytwarzania anandamidu, który z kolei oddziałuje z receptorem kannabinoidowym typu 2 (CB2).

Specjalny receptor

Zespół badawczy odkrył też, że specjalny rodzaj komórki odpornościowej, znany jako CX3CR1, został uaktywniony także u myszy karmionych kapsaicyną. CX3CR1 ma tendencję do tłumienia reakcji odpornościowych w jelitach. Receptor rekrutuje makrofag, dużych rozmiarów komórkę fagocytarną. Występuje ona w tkankach lub jako ruchome białe krwinki. Makrofagi pojawiają się zwykle w miejscach infekcji, w celu zmniejszenia stanu zapalnego.

Papryczki chili nie dla każdego

Dla sporej części społeczeństwa jedzenie papryczek chili jest zbyt problematyczne. Uniemożliwia to uzyskanie korzyści płynących z dostarczania kapsaicyny do organizmu. Badacze podjęli się więc poszukiwań innych źródeł, które mogą przynieść ten sam efekt. Odkryli, że rozwiązaniem jest doustne podawanie anandamidu.

O związku chemicznym

Anandamid, znany również jako N-arachidonoiloetanoloamina lub skrótowo AEA, został odkryty w latach 80. AEA jest endogennym analogiem tetrahydrokannabinolu (THC). AEA ma wpływ zarówno na receptory CB1, jak i wspomniane już wcześniej receptory CB2.

Kannabinoidy a jelita

W następnej fazie badania naukowcy z UConn podali myszom anandamid doustnie. Wyniki okazały się zdumiewające. Myszy karmione AEA doświadczyły niesamowitych efektów leczniczych. Dostrzegalna poprawa nastąpiła na odcinku od przełyku do żołądka, tak samo jak u myszy karmionych kapsaicyną.

Ostatecznie w obu przypadkach AEA miał leczniczy wpływ na jelita. Sugeruje to, że inne kannabinoidy, takie jak te zawarte w konopiach indyjskich, mogą mieć podobny wpływ na jelita.

Próby na ludziach

Podobnie jak w przypadku wszystkich badań związanych z konopiami indyjskimi, istnieją pewne ograniczenia. Chociaż opisane badanie przeprowadzono na myszach, a nie na ludziach, wyniki wskazują na potencjalne, interesujące możliwości.

Przyszłość badań nad jadalnymi konopiami

Anandamid jest substancją podlegającą ścisłym regulacjom. Naukowcy mają nadzieję podjąć współpracę z organami zdrowia publicznego w Kolorado. Chcą sprawdzić, czy ogólnodostępne w Kolorado jadalne produkty na bazie konopi  doprowadziły do jakiejkolwiek poprawy u pacjentów z zapaleniem jelita grubego.

Jeśli okaże się, że tak, naukowcy będą w posiadaniu dowodów, mogących pomóc w uzasadnieniu powtórzenia badania, tym razem z udziałem ludzi. Takie badania mogłyby wykazać, że anandamid lub inne kannabinoidy, takie jak te zawarte w konopiach indyjskich, mogłyby być stosowane jako leki w procesie leczenia niektórych zaburzeń żołądka, trzustki, czy jelita.

Uwaga na papryczki chili

Ludzkie komórki nie reagują na kapsaicynę bezpośrednio, więc należy wstrzymać się z jedzeniem ogromnych ilości ostrych papryczek czy ostrego sosu. Nie jest to odpowiedni sposób na zwiększenie produkcji AEA w organizmie.

Związki chemiczne odpowiedzialne za ostrość zazwyczaj zwiększają wydzielanie kwasu w jelitach i działają negatywnie na barierę ochronną błony śluzowej żołądka. Bezpieczniej będzie sięgnąć po konopie, na przykład produkty z CBD.

źródło: medicaljane.com

Autor:

vapo3

VapoManiak, wielki fan waporyzacji, kolekcjoner i  niezależny recenzent waporyzatorów. Masz pytanie? Napisz do mnie lub zostaw komentarz – odezwę się! Zapraszam też na grupę na Facebooku: Waporyzacja Ziół Leczniczych, gdzie otwarcie dzielę się swoją wiedzą i odpowiadam na bieżące pytania. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wejdź na wyższy poziom waporyzacji

 

Podobają Ci się moje recenzje i opinie na temat testowanych waporyzatorów? Chcesz dowiedzieć się więcej i być na bieżąco? Zapisując się do newslettera:

 
    •  - otrzymasz najświeższe informacje ze świata waporyzacji

    •  - jako pierwszy dowiesz się o najlepszych promocjach i konkursach!

              • Tylko i wyłącznie wartościowe treści :)

* pola wymagane

Klikając "Zapisz się!" wyrażasz zgodę na wysyłkę wiadomości na podany adres oraz przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez High Experts sp. z o.o.. Wiem, że zgodę w każdej chwili mogę wycofać. Administrator gwarantuje że moje dane są bezpieczne i nigdzie nie udostępniane."