Nauka News

Dekarboksylacja konopi – na czym polega?

Dekarboksylacja konopi – na czym polega? 19 marca 2021Leave a comment
Konopie

Dekarboksylacja to proces, podczas którego aktywowane są związki w konopiach indyjskich, między innymi THC. Wszystkie kannabinoidy zawarte w trichomach nieprzetworzonych kwiatów konopi mają dodatkową grupę karboksylową (COOH) dołączoną do łańcucha cząsteczek.

  • Na przykład kwas tetrahydrokannabinolowy (THCA) jest syntetyzowany w przeważającej części w obrębie włosków świeżo zebranych kwiatów konopi.
  • Na większości rynków regulowanych konopie indyjskie rozprowadzane w aptekach zawierają etykiety z wyszczególnieniem zawartości kannabinoidów w produkcie.
  • W wielu przypadkach to kwas THCA dominuje jako najliczniej występujący kannabinoid w produktach, które nie zostały poddane dekarboksylacji (np. w kwiatach i koncentratach z konopi).

Na czym polega dekarboksylacja?

Dwa główne czynniki wywołujące dekarboksylację to ciepło i czas. Suszenie i leżakowanie konopi przez dłuższy czas spowoduje częściową dekarboksylację.

To dlatego niektóre kwiaty wykazują obecność niewielkich ilości zarówno THC, jak i THCA. Palenie i waporyzacja powodują dekarboksylację kannabinoidów ze względu na wysoką temperaturę, co sprawia, że są one natychmiast przyswajane drogą inhalacji.

Podczas gdy dekarboksylowane kannabinoidy w formie pary mogą być łatwo wchłaniane przez płuca, produkty jadalne wymagają już obecności tych konkretnych kannabinoidów w składzie. To dlatego, że ciało musi je wchłonąć w procesie trawienia.

Konopie - wszystko mnie w nich zaskakuje! A najbardziej fakt, że nawet palenie odeszło do lamusa. Teraz na "topie" jest waporyzacja - zatem jeśli zdarza Ci się palić, to zobacz, jak konsumuje się zioła w XXI wieku. A jeśli nie, to wróćmy do tematu...

Podgrzewanie kannabinoidów w niższej temperaturze przez dłuższy czas pozwala na dekarboksylację kannabinoidów przy jednoczesnym zachowaniu integralności suszu. To pozwala użyć konopi w produktach spożywczych, takich jak ciastka czy inne potrawy lub wypieki.

Marihuana
Dwa główne czynniki wywołujące dekarboksylację to ciepło i czas

W jakiej temperaturze zachodzi dekarboksylacja?

THCA w konopi zaczyna się dekarboksylować w temperaturze około 105 stopni Celsjusza po około 30-45 minutach ekspozycji na ciepło. Pełna dekarboksylacja może jednak wymagać więcej czasu. Wiele osób decyduje się na dekarboksylację konopi w nieco niższych temperaturach przez dłuższy czas, próbując zachować właściwości terpenów.

Wiele terpenów jest lotnych i wyparuje w wyższych temperaturach, pozostawiając potencjalnie niepożądane smaki i aromaty. Integralność zarówno kannabinoidów, jak i terpenów, jest zagrożona przy temperaturach przekraczających 150 stopni C, dlatego też przy dekarboksylacji zaleca się temperatury rzędu 95 stopni.

Pobierz darmowego eBooka "6 kroków do lepszej waporyzacji" i przekonaj się, jak wejść na wyższy poziom konsumpcji Twoich ulubionych ziół.

* pola wymagane
Klikając "pobierz eBooka" zgadzasz się na otrzymywanie ode mnie wiadomości na podany adres oraz na bezpieczne przetwarzanie Twoich danych osobowych przez High Experts sp. z o.o.. zgodnie z Polityką Prywatności.


okładka ebooka

Ciepło i czas mogą również powodować inne formy degradacji kannabinoidów. Na przykład CBN (kannabinol) powstaje w wyniku degradacji i utleniania THC, procesu, który może zachodzić równolegle z dekarboksylacją. CBN zapewnia m.in znacznie bardziej uspokajające i mniej psychoaktywne doznania.

W celu dekarboksylacji konopi, wszystko czego potrzeba to trochę materiału wsadowego, piekarnik ustawiony na temperaturę 90 – 110 stopni C (w zależności od lokalizacji grzałki i modelu piekarnika), trochę papieru pergaminowego i blachę do pieczenia.

Należy drobno swoje konopie, aż materiał będzie można rozprowadzić cienką warstwą na pergaminie i umieścić na blasze do pieczenia. Konopie muszą grzać się przez 30-45 minut, lub dłużej, jeśli chcesz. Należy uważać, aby nie doprowadzić do przypalenia suszu, gdyż może to całkowicie pozbawić go wartości aromatycznych.

Marihuna
Każda roślina konopi jest bardzo unikalna i zawiera pełne spektrum związków
Jeśli planujesz kupić waporyzator, dobry młynek albo po prostu jakieś bongo,
rozważ zakup w VapeFully 💜
To solidny sklep z Gwarancją Najniższej Ceny, a także 🚀 legendarną reputacją
Wybierając VapeFully wspierasz mnie w kreacji treści o konopiach i waporyzacji 🙏
VapoManiak
Z góry dziękuję!
Sprawdź teraz!

Dlaczego dekarboksylacja jest taka ważna?

Dekarboksylacja konopi musi nastąpić przed gotowaniem, pieczeniem lub ekstrakcją oleju z suszonych pąków kwiatowych rośliny konopi, aby można było czerpać korzyści z aktywowanego CBD lub THC.

Ważne jest, aby pamiętać, że ani nie jest to żaden kontrolowany proces, ani nie musi być doskonały. Każda roślina konopi jest bardzo unikalna i zawiera pełne spektrum związków, w tym różne kannabinoidy, terpeny i inne.

Profil kannabinoidów i terpenów różni się w zależności od rośliny, a każdy kannabinoid i terpen dekarboksyluje się w innej temperaturze, co sprawia, że odtworzenie spójnych wyników stanowi wyzwanie.

Dodatkowo należy uwzględnić fakt, że w każdym domu piekarnik jest nieco inny, podobnie jak czas osiągnięcia temperatury itp. Z tego powodu samodzielna dekarboksylacja jest tak trudnym zadaniem.

Autor:

vapo3

VapoManiak, wielki fan waporyzacji, kolekcjoner i  niezależny recenzent waporyzatorów. Masz pytanie? Napisz do mnie lub zostaw komentarz – odezwę się! Zapraszam też na grupę na Facebooku: Waporyzacja Ziół Leczniczych, gdzie otwarcie dzielę się swoją wiedzą i odpowiadam na bieżące pytania. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wejdź na wyższy poziom waporyzacji

 

Podobają Ci się moje recenzje i opinie na temat testowanych waporyzatorów? Chcesz dowiedzieć się więcej i być na bieżąco? Zapisując się do newslettera:

 
    •  - otrzymasz najświeższe informacje ze świata waporyzacji

    •  - jako pierwszy dowiesz się o najlepszych promocjach i konkursach!

              • Tylko i wyłącznie wartościowe treści :)

* pola wymagane

Klikając "Zapisz się!" wyrażasz zgodę na wysyłkę wiadomości na podany adres oraz przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez High Experts sp. z o.o.. Wiem, że zgodę w każdej chwili mogę wycofać. Administrator gwarantuje że moje dane są bezpieczne i nigdzie nie udostępniane."