Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, jak urozmaicić swoje posiłki? Rozwiązanie jest dość proste! Postaw na makaron konopny.
Stanowi on bogactwo szerokiego typu mikro- i makroskładników, a na dodatek jest bogaty w białko. Makaron konopny to w ostatnim czasie bardzo popularny trend wśród wielu restauratorów oraz kucharzy na Zachodzie.
Konopie mają mnóstwo wartości odżywczych i są przyjazne dla środowiska, a to czyni potrawy z ich wykorzystaniem jeszcze bardziej ciekawymi z perspektywy klienta. Z czym przyrządzić spaghetti z konopiami? Jakie dania będą najlepsze z zielonym dressingiem ala cannabis?
Jak smakuje makaron konopny?
Makaron konopny z zupą z ciecierzycy to jedna z pierwszych potraw, jaka powstała na bazie przetworów z roślin cannabis. Pierwszy makaron został opracowany przez Bruno Rutigliano, czyli włoskiego restauratora. Produkty tego typu powstają na bazie mąki konopnej i organicznej pszenicy durum.
Dzięki temu każda nitka posiada niepowtarzalną konsystencję i może być podawana tradycyjne bądź al dente. Rezultatem jest lekki orzechowy makaron, który jest wegański, bezglutenowy i pełen wartości odżywczych.
W praktyce więc jest idealny zarówno do popularnych dań jak spaghetti, jak i szerokiego spektrum nieco bardziej fantazyjnych potraw.
Makaron z konopi a tradycyjny
Przede wszystkim nie wolno tego produktu utożsamiać z Włochami, z których pochodzi. Głównie z tego względu, że jest to zarazem makaron, jednak po części odstaje on od typowych składników dań kuchni włoskiej. W zasadzie kosztując makaronu konopnego, możesz jasno określić siebie jako pasjonata jedzenia.
Głównie z tego względu, że wedle smakoszy jest to niepowtarzalna uczta. Konopie sprawiają, że pszenica zyskuje zupełnie nowy, lepszy od przeciętnej paczki makaronu smak.
rozważ zakup w VapeFully 💜 |
Dlaczego warto spożywać makaron z konopi?
Z prostej przyczyny, a mianowicie: posiada bardzo dużo białka, a także zawiera wszystkie kwasy typu omega. Mąka konopna jest źródłem kwasów tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które są nienasyconymi tłuszczami, korzystnymi dla zdrowia.
Wszystkie trzy wspierają zdrowie serca, układu sercowo-naczyniowego, a omega-3 jest odpowiedzialny za zmniejszanie stanu zapalnego. Omega-6 to kwas, który z kolei łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Ponadto konopie i ich przetwory w szczególności są bogate w błonnik, który sprzyja trawieniu oraz uczuciu sytości.
Błonnik i białko w makaronie konopnym dla sportowców
Makaron konopny to doskonałe źródło błonnika, który jest dobry nie tylko dla jelit, ale i serca. Konopie w tej formie mogą również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jeśli cierpisz na niektóre choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca i nadwrażliwość jelit, to bez problemu będziesz mógł zastąpić standardową pszenicę konopiami.
Dodatkowo według dietetyków jest to świetny wybór dla sportowców, ze względu na wysoką zawartość białka. Makaron konopny nie powoduje wzdęć i jest w pełni wegański oraz bezglutenowy.
Czy makaron konopny to pełnowartościowy składnik diety?
Produkt jest idealnym wyborem dla tych, którzy przechodzą na dietę roślinną. Jest zrównoważony, a mąka konopna stanowi perfekcyjny składnik ze względu na swój indeks glikemiczny. Ponadto z perspektywy środowiska hodowla konopi jest zdecydowanie bardziej ekologiczna niż samej pszenicy.
Rośliny te rosną szybko i wymagają niewielkich lub zerowych nawet pestycydów. Pochłaniają przy tym 15 ton CO2 na hektar, czyli 25 razy więcej niż las deszczowy o tej samej wielkości. Konopie są wykorzystywane od tysięcy lat, są tanie i można je uprawiać w dowolnym miejscu.
Przykładowe danie z makaronem z konopi
Na początek wspomniany makaron konopny z zupą z ciecierzycy. Perfekcyjny na pierwsze danie, a do jego przyrządzenia wystarczy zaledwie:
- makaron konopny,
- ciecierzyca,
- rozmaryn,
- czosnek,
- pomidory koktajlowe lub z zalewy.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, dodaj makaron na około 70g na osobę i gotuj przez około siedem minut lub 6 dla uzyskania efektu al dente.
- W czasie gotowania makaronu przygotuj sos: ugotowaną ciecierzycę wrzuć do dużej miski, gotuj przez 5 minut razem z czosnkiem i rozmarynem. Gdy zmięknie, użyj widelca lub tłuczka do ziemniaków, aby zmiażdżyć ciecierzycę. Dodaj pomidory.
- Gdy makaron będzie już al dente lub miękki w zależności od preferencji, włóż go do rondla i mieszaj przez około dwie minuty dodając odrobinę wody do samego makaronu konopnego.
- Włóż do naczynia lub durszlaka i dodaj trochę czarnego pieprzu, skrop oliwę z oliwek i nasyp trochę świeżego rozmarynu do dekoracji.
- Smacznego!
Autor:
VapoManiak, wielki fan waporyzacji, kolekcjoner i niezależny recenzent waporyzatorów. Masz pytanie? Napisz do mnie lub zostaw komentarz – odezwę się! Zapraszam też na grupę na Facebooku: Waporyzacja Ziół Leczniczych, gdzie otwarcie dzielę się swoją wiedzą i odpowiadam na bieżące pytania.