News Rekreacja

Dlaczego warto spróbować makaronu konopnego?

Dlaczego warto spróbować makaronu konopnego? 15 lipca 2021Leave a comment
Danie z makaronu na talerzu

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, jak urozmaicić swoje posiłki? Rozwiązanie jest dość proste! Postaw na makaron konopny. 

Stanowi on bogactwo szerokiego typu mikro- i makroskładników, a na dodatek jest bogaty w białko. Makaron konopny to w ostatnim czasie bardzo popularny trend wśród wielu restauratorów oraz kucharzy na Zachodzie.

Konopie mają mnóstwo wartości odżywczych i są przyjazne dla środowiska, a to czyni potrawy z ich wykorzystaniem jeszcze bardziej ciekawymi z perspektywy klienta. Z czym przyrządzić spaghetti z konopiami? Jakie dania będą najlepsze z zielonym dressingiem ala cannabis? 

Jak smakuje makaron konopny?

Makaron konopny z zupą z ciecierzycy to jedna z pierwszych potraw, jaka powstała na bazie przetworów z roślin cannabis. Pierwszy makaron został opracowany przez Bruno Rutigliano, czyli włoskiego restauratora. Produkty tego typu powstają na bazie mąki konopnej i organicznej pszenicy durum.

Konopie - wszystko mnie w nich zaskakuje! A najbardziej fakt, że nawet palenie odeszło do lamusa. Teraz na "topie" jest waporyzacja - zatem jeśli zdarza Ci się palić, to zobacz, jak konsumuje się zioła w XXI wieku. A jeśli nie, to wróćmy do tematu...

Dzięki temu każda nitka posiada niepowtarzalną konsystencję i może być podawana tradycyjne bądź al dente. Rezultatem jest lekki orzechowy makaron, który jest wegański, bezglutenowy i pełen wartości odżywczych.

W praktyce więc jest idealny zarówno do popularnych dań jak spaghetti, jak i szerokiego spektrum nieco bardziej fantazyjnych potraw.

Susz konopny
Pierwszy makaron został opracowany przez Bruno Rutigliano, czyli włoskiego restauratora

Makaron z konopi a tradycyjny

Przede wszystkim nie wolno tego produktu utożsamiać z Włochami, z których pochodzi. Głównie z tego względu, że jest to zarazem makaron, jednak po części odstaje on od typowych składników dań kuchni włoskiej. W zasadzie kosztując makaronu konopnego, możesz jasno określić siebie jako pasjonata jedzenia.

Pobierz darmowego eBooka "Kondukcja, konwekcja, a może hybryda?" i dowiedz się jaki waporyzator sprawdzi się najlepiej dla Ciebie.

* pola wymagane
Klikając "pobierz eBooka" zgadzasz się na otrzymywanie ode mnie wiadomości na podany adres oraz na bezpieczne przetwarzanie Twoich danych osobowych przez High Experts sp. z o.o.. zgodnie z Polityką Prywatności.


okładka ebooka

Głównie z tego względu, że wedle smakoszy jest to niepowtarzalna uczta. Konopie sprawiają, że pszenica zyskuje zupełnie nowy, lepszy od przeciętnej paczki makaronu smak. 

Dlaczego warto spożywać makaron z konopi?

Z prostej przyczyny, a mianowicie: posiada bardzo dużo białka, a także zawiera wszystkie kwasy typu omega. Mąka konopna jest źródłem kwasów tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które są nienasyconymi tłuszczami, korzystnymi dla zdrowia.

Wszystkie trzy wspierają zdrowie serca, układu sercowo-naczyniowego, a omega-3 jest odpowiedzialny za zmniejszanie stanu zapalnego. Omega-6 to kwas, który z kolei łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Ponadto konopie i ich przetwory w szczególności są bogate w błonnik, który sprzyja trawieniu oraz uczuciu sytości. 

Błonnik i białko w makaronie konopnym dla sportowców

Makaron konopny to doskonałe źródło błonnika, który jest dobry nie tylko dla jelit, ale i serca. Konopie w tej formie mogą również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jeśli cierpisz na niektóre choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca i nadwrażliwość jelit, to bez problemu będziesz mógł zastąpić standardową pszenicę konopiami.

Dodatkowo według dietetyków jest to świetny wybór dla sportowców, ze względu na wysoką zawartość białka. Makaron konopny nie powoduje wzdęć i jest w pełni wegański oraz bezglutenowy.

Czy makaron konopny to pełnowartościowy składnik diety?

Produkt jest idealnym wyborem dla tych, którzy przechodzą na dietę roślinną. Jest zrównoważony, a mąka konopna stanowi perfekcyjny składnik ze względu na swój indeks glikemiczny. Ponadto z perspektywy środowiska hodowla konopi jest zdecydowanie bardziej ekologiczna niż samej pszenicy.

Rośliny te rosną szybko i wymagają niewielkich lub zerowych nawet pestycydów.  Pochłaniają przy tym 15 ton CO2 na hektar, czyli 25 razy więcej niż las deszczowy o tej samej wielkości. Konopie są wykorzystywane od tysięcy lat, są tanie i można je uprawiać w dowolnym miejscu.

Konopie
Z perspektywy środowiska hodowla konopi jest zdecydowanie bardziej ekologiczna niż samej pszenicy

Przykładowe danie z makaronem z konopi

Na początek wspomniany makaron konopny z zupą z ciecierzycy. Perfekcyjny na pierwsze danie, a do jego przyrządzenia wystarczy zaledwie:

  • makaron konopny,
  • ciecierzyca,
  • rozmaryn,
  • czosnek,
  • pomidory koktajlowe lub z zalewy.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, dodaj makaron na około 70g na osobę i gotuj przez około siedem minut lub 6 dla uzyskania efektu al dente. 
  2. W czasie gotowania makaronu przygotuj sos: ugotowaną ciecierzycę wrzuć do dużej miski, gotuj przez 5 minut razem z czosnkiem i rozmarynem. Gdy zmięknie, użyj widelca lub tłuczka do ziemniaków, aby zmiażdżyć ciecierzycę. Dodaj pomidory.
  3. Gdy makaron będzie już al dente lub miękki w zależności od preferencji, włóż go do rondla i mieszaj przez około dwie minuty dodając odrobinę wody do samego makaronu konopnego.
  4. Włóż do naczynia lub durszlaka i dodaj trochę czarnego pieprzu, skrop oliwę z oliwek i nasyp trochę świeżego rozmarynu do dekoracji.
  5. Smacznego!

Autor:

vapo3

VapoManiak, wielki fan waporyzacji, kolekcjoner i  niezależny recenzent waporyzatorów. Masz pytanie? Napisz do mnie lub zostaw komentarz – odezwę się! Zapraszam też na grupę na Facebooku: Waporyzacja Ziół Leczniczych, gdzie otwarcie dzielę się swoją wiedzą i odpowiadam na bieżące pytania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wejdź na wyższy poziom waporyzacji

 

Podobają Ci się moje recenzje i opinie na temat testowanych waporyzatorów? Chcesz dowiedzieć się więcej i być na bieżąco? Zapisując się do newslettera:

 
    •  - otrzymasz najświeższe informacje ze świata waporyzacji

    •  - jako pierwszy dowiesz się o najlepszych promocjach i konkursach!

              • Tylko i wyłącznie wartościowe treści :)

* pola wymagane

Klikając "Zapisz się!" wyrażasz zgodę na wysyłkę wiadomości na podany adres oraz przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez High Experts sp. z o.o.. Wiem, że zgodę w każdej chwili mogę wycofać. Administrator gwarantuje że moje dane są bezpieczne i nigdzie nie udostępniane."