Konopie siewne, znane również jako konopie przemysłowe lub włókniste, mogą być postrzegane przez niektórych ludzi jako kontrowersyjna roślina, ale nie muszą nią być.
- Roślina konopi jest odmianą Cannabis sativa, która jest uprawiana ze względu na swoje włókno, a nie jakiekolwiek efekty psychoaktywne. Ten rodzaj konopi przemysłowych był wykorzystywany jako źródło włókien, oleju i jako ważne źródło pożywienia przez tysiące lat.
- Jeśli chodzi o wartości odżywcze, nasiona konopi są najważniejszą częścią rośliny. Nasiona mogą być spożywane w całości lub bez łupin
- Można je również zamienić w mleko, które jest podobne do mleka sojowego. Olej z nasion konopi może być używany jako olej do gotowania w taki sam sposób, jak oliwa z oliwek.
Istnieją nawet suplementy z nasion konopi dostępne na wypadek, gdybyś ktoś zechciał cieszyć się niektórymi z imponujących korzyści zdrowotnych konopi w swojej diecie.
Konopie od wieków wykorzystywane są do produkcji odzieży, lin czy leków, ale dopiero niedawno zyskały popularność w produktach spożywczych.
Nasiona konopi są pełne wysokiej jakości składników odżywczych, które stają się coraz ważniejsze w naszej diecie. Do produkcji żywności wykorzystywany jest wspomniany gatunek Cannabis sativa, który ma stosunkowo niską zawartość THC.
Jakie produkty spożywcze można zrobić z konopi?
Łuskane nasiona konopi
Łuskane i rozdrobnione nasiona konopi są doskonałym dodatkiem do musli, jogurtów lub owsianki. Ponieważ olej nie został wyekstrahowany, nasiona mają zrównoważoną zawartość wysokiej jakości tłuszczów, białka i błonnika.
Dzięki procesowi tłoczenia na zimno, większość wartości odżywczych nasion konopi zostaje zachowana. Olej jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9.
Mąka konopna
Po wytłoczeniu oleju, pozostały produkt jest mielony. Otrzymana w ten sposób mąka zawiera dużo białka (około 30%) i błonnika. Część wysokiej jakości oleju pozostaje w produkcie i uszlachetnia smak i wartości odżywcze wypieków lub innych produktów spożywczych.
Błonnik z nasion konopi
Mąkę można poddać dalszej rafinacji fizycznej w celu oddzielenia białka i błonnika z nasion. Uzyskany w ten sposób błonnik jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a jednocześnie zawiera część dobrego białka i tłuszczu.
Białko konopne
Białko z nasion konopi ma szeroki zakres aminokwasów, więc idealnie nadaje się dla osób aktywnych fizycznie, które szukają zdrowego źródła białka.
Konopie budzą strach?
Są też ludzie, którzy wierzą, że w konopiach znajdują się śladowe ilości THC, które mogą sprawić, że się odurzą lub nie przejdą testu na obecność narkotyków; to nadal ich przeraża. Mamy również ludzi, którzy boją się przyznać, że używają żywności z CBD. Potrzebujemy dużo czasu, aby odsunąć się od tego piętna i przekonać opinię publiczną, że konopie są zdrowe i bezpieczne.
Im więcej czasu upłynie, zanim konopie zaczną być wykorzystywane jako składnik żywności, tym trudniej będzie przekonać rolników do ich uprawy, co oznacza, że producenci żywności będą mieli trudności z pozyskiwaniem ziaren i tworzeniem nowych produktów.
rozważ zakup w VapeFully 💜 |
Jakie właściwości zdrowotne mają nasiona konopi?
Zmniejszone ryzyko chorób serca
Dostarczanie odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczów w diecie jest ważne dla utrzymania zdrowego serca i układu krążenia.
Zmniejszenie objawów PMS
Olej konopny jest również bogaty w kwas gamma linolenowy (GLA), który został powiązany ze zmniejszeniem objawów PMS. Okazuje się, że GLA zmniejsza wpływ hormonu prolaktyny na organizm. Prolaktyna jest często identyfikowana jako główna przyczyna negatywnych objawów PMS, zwłaszcza wrażliwości piersi, drażliwości, wzdęć i depresji.
Lepsze trawienie
Błonnik jest niezbędny dla zdrowego układu pokarmowego, a całe nasiona konopi są doskonałym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Błonnik nierozpuszczalny pomaga zwiększyć objętość stolca i może być powiązany z niższym ryzykiem zachorowania na raka jelit. Tymczasem błonnik rozpuszczalny działa jak prebiotyk i odżywia „dobre” bakterie, które żyją w jelitach.
Ilości i dawkowanie
Nasiona konopi nie należą do żywności niskokalorycznej. Jedna porcja nasion konopi (3 łyżki) zawiera 166 kalorii. Ważne jest, aby zwracać uwagę na spożycie kalorii, aby utrzymać odpowiednią wagę. Jedząc jedną do dwóch porcji nasion konopi dziennie, możesz czerpać korzyści, jednocześnie stosując dobrze zbilansowaną dietę.
Autor:
VapoManiak, wielki fan waporyzacji, kolekcjoner i niezależny recenzent waporyzatorów. Masz pytanie? Napisz do mnie lub zostaw komentarz – odezwę się! Zapraszam też na grupę na Facebooku: Waporyzacja Ziół Leczniczych, gdzie otwarcie dzielę się swoją wiedzą i odpowiadam na bieżące pytania.