News Rekreacja

Dziedzictwo kulturowe i genetyczne konopi afgańskiej

Dziedzictwo kulturowe i genetyczne konopi afgańskiej 27 marca 2020Leave a comment
Zielony liść konopi

Niewiele krajów może obecnie twierdzić, że miało tak duży wpływ na przemysł konopny, jak Afganistan. Mimo to przez ostatnie czterdzieści lat, od czasu interwencji Związku Radzieckiego w 1979 r., a następnie dojścia Talibów do władzy i okupacji amerykańskiej armii, dla większości producentów konopi życie stało się zbyt niebezpieczne.

Ze względu na to, że jedna z najstarszych kultur marihuany jest nadal znana na całym świecie, perspektywa wielkich pół  konopi i domów haszyszu w północnym Afganistanie przypomina powrót do źródeł współczesnej konsumpcji konopi.

Jakie są korzenie współczesnej kultury marihuany

Selekcja roślin i ekstrakcja żywicy to dwa główne obszary przemysłu konopi afgańskich. Wszystko rozpoczęło się lata temu gdzieś w Azji Środkowej. Wśród nielicznych możliwych źródeł, północny Afganistan zdecydowanie jest pierwszy na drodze propagacji domowych plantacji konopnych.

Podczas gdy sąsiednie kraje podzielały tę samą miłość do rośliny i jej produktów ubocznych, wojna z narkotykami XX wieku prawie całkowicie ją wymazała, a Afganistan jest jednym z najstarszych krajów, które wybrały konopie tylko i wyłącznie ze względu na ich właściwości psychoaktywne.

To, co botanicy nazywają czystymi szczepami, w odniesieniu do starożytnych szczepów udomowionych cannabis, wciąż kwitnie w Afganistanie. Tak naprawdę nie pasują one do obecnej, klasycznej taksonomii konopnej, gdyż w rzeczywistości wykazują o wiele większą niż normalnie, niesamowitą różnorodność w obrębie nawet jednego gatunku.

Różnorodne kształty roślin, kolory i aromaty liści na jednym polu sprawiają, że odróżniają się one znacznie w stosunku do jednorodność pól konopi, które możemy teraz obserwować w europejskich miejscach produkcji konopi. Nasiona z poprzedniego roku wysiewa się wiosną, co utrwala tysiącletnią selekcję afgańskich konopi.

Jezioro Band e Amir w Afganistanie
Afganistan jest jednym z najstarszych krajów, które wybrały konopie ze względu na ich właściwości psychoaktywne.

Ekstrakcja żywicy konopnej przez przesiewanie

Afgańczycy wybrali rośliny marihuany, wytwarzające ogromne ilości lepkiej żywicy, ponieważ nie palą wypielęgnowanych pąków, ale przesiewają wszystkie swoje plony, aby wydobyć haszysz. Tureckie wiersze z XV wieku opisujące styl życia sufich z Chorasanu (średniowieczna nazwa Afganistanu), są najwcześniejszymi zapisanymi śladami pyłu lub proszku konopnego, lokalizującymi początki haszyszu między północnym Iranem, a północnym Afganistanem.

Ta średniowieczna haszyszowa tradycja rozprzestrzeniła się po raz pierwszy w świecie muzułmańskim i została wprowadzona do Europy w XIX wieku przez żołnierzy Napoleona. W latach 60. hipisi podróżujący szlakiem haszyszu wprowadzili następnie nasiona marihuany afgańskiej i technikę przesiewania do Morrocco, aby zaspokoić rosnący popyt w Europie.

Mniej więcej w tym okresie pojawiła się współczesna kultura marihuany, kiedy to „podziemni hodowcy” zaczęli zbierać udomowione nasiona marihuany z całego świata i uprawiali je na swoim podwórku, aby rozpocząć bardziej intensywną selekcję niż to, co robiono przez tysiąclecia.

Selektywność technik szybko ewoluowała od pola do szklarni, aby dziś mogła odbywać się w wyrafinowanych laboratoriach, w których rośliny krzyżuje się, krzyżuje wstecznie lub samozapyla, aby stworzyć bardzo silne polibrydy, nasiona feminizowane lub samokwitnące.

Ponieważ selekcja roślin ma na celu ustabilizowanie jednej szczególnej ekspresji genetycznej, teraz zdajemy sobie sprawę, że z kilku szczepów prekursorów (w tym afgańskich gatunków), przemysł konopi stworzył ogromną liczbę nowoczesnych hybryd konopi, z pewnością wysoce psychoaktywnych, ale wykazujących, zgodnie z ostatnimi badaniami, bardzo małe różnice genetyczne. Wraz z globalnym rynkiem internetowym producenci konopi w większości przypadków zaczęli siać te silne nasiona w Europie.

Pole marihuany, początek grudnia, Balkh

Konopie łatwo zapyla się wstecznie i samozapyla. Oznacza to, że te same geny rozprzestrzeniają się wewnętrznie w całej rodzinie różnych szczepów rośliny na całym świecie, co ma katastrofalne konsekwencje dla różnorodności konopi. Obecnie wyzwaniem jest znalezienie pól konopi, na które nie wpłynęła ta ogólnoświatowa normalizacja, w przeciwieństwie do Afganistanu, który pozostał niedostępną twierdzą od czasu otwarcia pierwszego legalnego banku nasion konopi w Amsterdamie.

Wraz z ewolucją technik doboru zmieniła się ekstrakcja i oczyszczanie żywicy konopnej. Pomimo ostatnich zmian technicznych w produkcji koncentratów (BHO, Rosin, Dabs) z udziałem rozpuszczalników chemicznych i wyrafinowanych narzędzi, uznana na całym świecie wiedza afgańskich mistrzów haszyszu jest nadal w modzie. Została jedynie usprawniona poprzez łączenie różnych szczepów konopi, a regionalne metody pozostają niezrównaną receptą na wysokiej jakości przetwory.

Zdjęcie liścia konopi
Afganistan jest jedynym miejscem, gdzie została zachowana oryginalna tradycja spożywania konopi

Kultura haszyszowa we współczesnym Afganistanie

Wczesna historia marihuany i haszyszu jest wciąż przedmiotem debat dla aktualnej społeczności entuzjastów konopi. Afganistan jest obecnie prawdziwą mekką. Tylko tam obecnie pozostała zachowana oryginalna tradycja spożywania tych roślin. Znaczna część populacji wciąż zażywa tam marihuanę na różne sposoby.

Dość często obserwuje się Afgańczyków palących konopie w miastach, w pustych papierosach wypełnionych haszyszem i czasami zmieszanych z odrobiną tytoniu, ale tzw. Chilum to tradycyjny sposób palenia Haszyszu w Afganistanie. Grupy przyjaciół zbierają się w starożytnych Chilum-Khanas (domach Chilum), gdzie mogą w zamian za niewielkie datki korzystać z haszyszu. Hodowcy marihuany mają zazwyczaj wydzielony pokój na przyjęcie swoich męskich przyjaciół, gdzie rozmowę i śmiech łagodzi zielona herbata i ogromne ilości haszyszu.

Inna technika, zwana „Naysha”, bardziej popularna na obszarach wiejskich, może być wcześniejsza nawet niż Chilum. Polega ona na tym, że haszysz rozprzestrzenia się nad płonącym żarem, a opary są wdychane słomą przez wodę przechowywaną w ustach. Jeśli w większości języków zachodnich używamy terminu „haszysz”, arabskiego słowa „naysh”, Afgańczycy używają perskiego słowa „Charas” (oznaczającego „skórzaną torbę”), aby nazwać ekstrakt żywiczny otrzymany przez przesiewanie suchych roślin konopi indyjskich.

Może to zabrzmieć zaskakująco dla niektórych z najmłodszych (i niektórych najstarszych) entuzjastów konopi, którzy mogą wierzyć, że Charas jest używany wyłącznie w odniesieniu do wyciągniętego ręcznie indyjskiego wyciągu, co jest kolejnym znakiem, że afgańska kultura marihuany została obecnie delikatnie zatracona.

Tradycja marihuany nie zmieniła się tam od czasów średniowiecza, pomimo konfliktów regionalnych i międzynarodowych, które zbyt długo dławią ludność Afganistanu.

Ciągłość historii konopi indyjskich, od szczepów naturalnych po hybrydy, od tradycyjnych haszyszów po nowoczesne koncentraty, jest nadal zauważalna na całym świecie, nie tylko w Afganistanie. Wraz z powszechną na całym świecie standaryzacją marihuany, prawdziwe szczepy stają się coraz trudniejsze do znalezienia, jednak jest to niezbędny proces.

Pierwsza genetycznie zmodyfikowana konopia zyskała lepszą odporność na szkodniki i choroby. Jest to proces, który wynika z potrzeb czasów. Docenić należy jednakże zarówno tradycyjną konopię, jak i szczepy modyfikowane.

Źródło: https://softsecrets.com/

Autor:

vapo3

VapoManiak, wielki fan waporyzacji, kolekcjoner i  niezależny recenzent waporyzatorów. Masz pytanie? Napisz do mnie lub zostaw komentarz – odezwę się! Zapraszam też na grupę na Facebooku: Waporyzacja Ziół Leczniczych, gdzie otwarcie dzielę się swoją wiedzą i odpowiadam na bieżące pytania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *